A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'янівська територіальна громада
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОН

Як на додачу до манікюру не отримати небезпечну хворобу

Дата: 25.04.2023 10:43
Кількість переглядів: 161

Можливо, всі вже звикли до розмов про хвороби, епідемії, мікроби, віруси. Деякі сприймають подібну інформацію несерйозно – так, ніби це не має відношення ні до цієї людини, ні до її близьких чи рідних. Часто люди вважають, що можливість отримати гепатитС, туберкульоз, гепатитВ, грибок чи ВІЛ-СНІД є близькою до нуля. Насправді ж небезпека може чекати всюди – зокрема в косметичних салонах.

Наразі чимало салонів краси, перукарень та косметичних кабінетів, що надають свої послуги населенню, в т.ч. в орендованих приміщеннях, все ще не мають відповідних елементарних санітарних умов: проточної холодної та гарячої води, каналізації, стерилізаторів, необхідних дезінфекційних засобів тощо. Адже за робочий день майстер може прийняти від одного до кількох десятків клієнтів. Окрім того, в косметичному салоні отримати мікротравми під час контакту (процедури) може як майстер, так і клієнт. Мова йдеться про манікюр, педикюр та послуги перукаря. Саме через ці, здавалося б, незначні подряпини чи ранки можна підхопити небезпечну хворобу, тобтоусі інфекції, що передаються через кров, а також грибкові, шкірні та бактеріальні інфекції.

Жінкам та чоловікам, які йдуть у салон, не варто соромитися запитати про те, чим обробляються інструменти. Клієнт може розпитати яким чином та якими засобами стерилізують інструменти у салоні, а також навіть попросити майстра перед початком роботи обробити інструменти деззасобами. Адже, якщо що на поличці біля майстра стоять дезінфекційні розчини, ще не означає, що він їх використовує.

Санітарні правила вимагають від салонів краси, перукарень та косметичних кабінетів стерилізувати всі інструменти. Також, у перукарнях для кожного клієнта повинні використовуватись одноразові комірці, а не рушники багаторазового використання, навіть якщо їх випрали, використання останніх є порушенням, тому що цей комірець одягають на шию клієнта, що також захищає його від отримання подразнень на шкірі та інфекцій. Чисті рушники прийнятні лише для миття голови.

В салонах обов’язково перед процедурою майстер обробляє свої руки та руки клієнта антисептиком. Майстер повинен працювати в одноразових рукавичках. Одноразові інструменти мають відкриватися при клієнті. У кожного майстра повинно бути мінімум два комплекти інструментів: після того, як клієнта обслужили, інструмент замочують у дезінфекційному розчині, потім промивають проточною водою і стерилізують. Для нового клієнта майстер повинен використовувати інший, попередньо оброблений набір інструментів. Кожен салон та майстер обирає стерилізатор на свій розсуд. На цей стерилізатор має бути сертифікат, в якому вказується, що прилад є безпечним для життя та здоров’я людини. Також має бути висновок про придатність приладу та інструкція з експлуатації. Ці документи клієнт може вимагати для того, щоб впевнитися, що він у безпеці, й спокійно отримати послугу.

Пам’ятайте, що так, здавалося б, просто послуга як манікюр чи педикюр – це по суті мікрооперація. Тому слід бути обережними й звертати увагу на дотримання майстром санітарних та дезінфекційних заходів.

 

 

 

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано