A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'янівська територіальна громада
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОН

Дотримання температурного режиму в навчальних закладах

Дата: 20.10.2023 13:45
Кількість переглядів: 87

Дотримання температурного режиму в навчальних закладах

Фото без опису

Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в навчальних закладах є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я.

Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень. 

Недотримання норм температури повітря в приміщенні в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і як наслідок – розвиток захворювань. Гігієнічне нормування мікроклімату приміщень визначено в залежності від віку дитини, функціонального призначення приміщень та кліматичної зони. Умови мікроклімату характеризуються температурою повітря, відносною вологістю приміщень, швидкості руху повітря, інтенсивністю теплового (інфрачервоного) випромінювання та температурою поверхні.

У зв’язку із зниженням температури атмосферного повітря, Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує про основні вимоги щодо дотримання повітряно-температурного режиму в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Відповідно до Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234, оптимальною температурою у групових осередках є +19-23° C, у залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19° C, у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі закладу, температура повітря повинна бути не менше +21° C. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60 %.

Відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти   від 25.09.2020 №2205 температура повітря в класах і кабінетах має бути 17-20°С, у майстернях з обробки металу і дерева – 16-18°С, спортивних залах – 15-17°С, роздягальнях при них – 19-23°С, в актовій залі – 17-20°С, у бібліотеці – 16-18°С, медичних кабінетах – 21-23°С, рекреаціях – 16-18°С, спальних приміщеннях – 18-20°С, в умивальних – 20-23°С, вестибюлі, гардеробі –16-19°С, у туалетах – 17-21°С, душових – не нижче 25°С. Відносна вологість повітря повинна складати 40-60%.

Відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх

                                                            2

шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку та навчально-реабілітаційних центрів», затверджених наказом МОЗ України від 20.02.2013 № 144, допустимі параметри мікроклімату в опалювальний період в житлових, навчальних приміщеннях і приміщеннях для дозвілля вказаних закладів становлять: температура повітря від 18°С до 22°С, відносна вологість — 40-60%, швидкість руху повітря — не більше 0,25 м/с. У спортивному залі, майстернях з обробки деревини й металу температура повітря повинна бути 15-18°С, в приміщеннях медичного блоку — 21-23°С. Температура нижче вказаних нормативів неприпустима.

Відповідальність за дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму покладається на засновників (власників) та керівників закладів. Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно всі приміщення закладів забезпечити термометрами.

 

Новоукраїнське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано