Мар'янівська територіальна громада
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОН

Увага! Цвіте амброзія полинолиста!

Дата: 05.08.2024 15:12
Кількість переглядів: 23

Фото без опису

Спека і посуха цього року негативно вплинули на всю рослинність, але природні адаптивні властивості амброзії полинолистої забезпечили її повноцінний ріст та розвиток. Наразі вона починає цвісти, що становить серйозну загрозу для здоров’я людей, оскільки рослини амброзії полинолистої виробляють велику кількість високоалергенного пилку, який розповсюджується на значні відстані від місця походження.

Найпопулярніші місця поширення амброзії полинолистої – посіви ярих культур, узбіччя доріг, будівельні території, береги річок, узлісся, території промислових підприємств тощо. Найбільш ефективний метод боротьби з амброзією - видалення рослин разом з корінням.

На клумбах та присадибних ділянках найкраще саме виривати рослини. На посівах сільськогосподарських культур проти амброзії застосовуються гербіциди, ефективні проти однорічних дводольних бур’янів, або застосовують агротехнічний метод. Скошування на низькому рівні рослин амброзії безпосередньо перед 2 цвітінням також буде ефективним методом боротьби - так мінімізується здатність до відростання рослини. Видалені рослини з ділянки необхідно прибрати.

Якщо рослина вже цвіте, то роботи по видаленню амброзії краще проводити у другій половині дня, так як пилок здебільшого виділяється зранку. Якщо ж вже утворилось насіння, то такі рослини краще знищити.

Нагадуємо, що відповідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію. Тож, обов’язок щодо знищення карантинних бур’янів покладається на власника (балансоутримувача) земельної ділянки! 

Звертаємося до всіх осіб, суб’єктів господарювання та жителів Кіровоградщини із закликом провести знищення амброзії полинолистої та не допустити її масового цвітіння на території області. Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина. Розмножується насінням, яке утворюється в великій кількості. Бур’ян значно збіднює грунт, пригнічує та витісняє сільськогосподарські рослини, що спричиняє значні втрати врожаю. Саме через це амброзію полинолисту віднесено до карантинних організмів. Крім того, пилок амброзії полинолистої є сильним алергеном. Потрапляючи до органів дихання, в очі, ніс, бронхи, викликає алергічне захворювання – поліноз, сльозотечу, погіршується зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі. У хворих на астму викликає приступи хвороби

 

Головний державний фітосанітарний

інспектор Кіровоградської області                  Тетяна ЛАПИЦЬКА


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень