Мар'янівська територіальна громада
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОН

ДОСВІД ІНШИХ ДОЗВОЛЯЄ УДОСКОНАЛЮВАТИ СЕБЕ!

Дата: 04.09.2024 13:33
Кількість переглядів: 14

 

Фото без опису

 

Поширення позитивного досвіду управління охороною праці на підприємствах Кіровоградщини традиційна практика для фахівців Пенсійного фонду України, які здійснюють профілактику та розслідування нещасних випадків на виробництві.

Одним із підприємств, де здійснюються активні заходи з профілактики виробничого травматизму задля запобігання нещасним випадкам, усунення загрози здоров’ю працівників, спричиненої умовами виробництва, де виконання виробничих показників не ставиться в пріоритет по відношенню до питань охорони праці, є ТОВ “Екостайл” ‒ компанія, яка пропонує послуги, пов’язані з прибиранням побутових відходів (обслуговування як приватних, так і багатоквартирних будинків).

ТОВ “Екостайл” зaпустило устaновку з дегaзaції твеpдих побутових відходів. Електpоенеpгія пеpедaється в зaгaльну меpежу, устaновкa пpaцює з потужністю 320 кВт. Отже небезпечний гaз-метaн стaв коpисною біосиpовиною, a полігон убезпечено від сaмозaймaнь і pозповсюдження їдучих зaпaхів.

Компанія має досвід роботи в сфері збирання та захоронення відходів з 2013 року, ТОВ Екостайл сертифіковане за стандартами ISO підприємство у сфері поводження з відходами, Лідер галузі 2020, де створена постійно діюча система управління охороною праці.

У ТОВ Екостайл розроблені та затверджені положення, інструкції, акти з охорони праці, що діють у межах підприємства. Для офіційного розподілу обов’язків, прав та відповідальності в галузі охорони праці між усіма учасниками виробничого процесу призначені посадові особи, які забезпечують вирішення питань охорони праці. В посадових інструкціях інженерно-технічних працівників відображені обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій з охорони праці.

Керівництво роботою з управління охороною праці та відповідальність за її функціонування покладено на начальника служби з охорони праці, який надає працівникам підприємства консультації з питань охорони праці, контролює своєчасність проведення навчання, всіх видів інструктажу з охорони праці, а також дотримання працівниками вимог інструкцій з охорони праці по професіях та видам робіт, актів з охорони праці, що діють у межах підприємства та розділу Охорона праці колективного договору.

На підприємстві існує відомчий та громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту в структурних підрозділах підприємства, контроль за додержанням чистоти затверджених маршрутів.

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання першої домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Керівник підприємства та його заступники, керівники структурних підрозділів, а також члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці проходять у встановленому порядку навчання і перевірку знань з питань охорони праці перед початком виконання посадових обов’язків та періодичну перевірку знань. Вчасно проводяться навчання і перевірка знань у працівників, що залучаються до робіт з підвищеною небезпекою.

Для якісного проведення занять, пропаганди охорони праці та перевірки знань працівників з питань охорони праці на підприємстві існує кабінет охорони праці, який обладнано сучасною наглядною агітацією.

Працівники, у повному обсязі забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям і іншими засобами індивідуального захисту, а саме: костюмами із бавовни, футболками в літній період, черевиками, рукавицями комбінованими, куртками та жилетами на утепленій підкладці для роботи в зимову пору року. На підприємстві є приміщення для прання спецодягу.

Усі працівники підприємства проходять медичний огляд згідно з планом-графіком їх проведення.

Щоденна системна робота зі створення ефективного функціонування системи управління охороною праці на підприємстві надає можливість звести до мінімуму реалізацію ризиків настання нещасних випадків, запобігти професійним захворюванням та зберегти життя і здоров’я працівників підприємства. Такий досвід роботи повинен стати нормою для тих підприємств, де відсутня системна робота з безпеки та гігієни праці.

 

 

Ольга ЯНЧУК,

заступник начальника управління ‒ начальник відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонд Українив Кіровоградській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень