ОБЕРЕЖНО, ГРИП ПТИЦІ!
Пам’ятка населенню
Грип птиці- це гостре вірусне захворювання, вражаюче всі види птиці , здатне до трансформування тобто зміни властивостей , які характеризуються спроможністю долати видовий бар'єрта заражати тварин та людей.
Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином, джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом двох- трьох місяців.
Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо ще до прояви перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані.
Ознаками захворювання курей є хрипи, посиніння гребня сережок, набряк голови, діарея, манежні рухи. В водоплавної птиці відмічається – у качок ураження центру зору птиця сліпне, при дотику збуджена натикається на предмети, порушена координація руху, у гусей нервові явища хитання голови, Параліч м2язів
Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.
Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.
Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби,
необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:
-
купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі і тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
-
інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
-
утримувати різні види птиці окремо;
-
виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
-
не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
-
проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
-
дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.
При перших ознаках захворювання чи загибелі птиці необхідно терміново повідомити районне управління Держпродспоживслужби за телефоном: 5-19-59, 5-13-97.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)