A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мар'янівська територіальна громада
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОН

Застосування праці іноземців

Дата: 28.09.2021 14:21
Кількість переглядів: 522

Чи можна використовувати без дозволів працю іноземців, які постійно проживають в Україні?

Законом України “Про зайнятість населення” встановлено, що роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці) на території України на підставі дозволів, що видаються регіональним
центром зайнятості.
У той же час частиною 6 статті 42 вказаного Закону визначені категорії
іноземців, працевлаштування яких здійснюється без передбаченого дозволу. До
них, зокрема, належать іноземці, які постійно проживають в Україні (мають дозвіл
на імміграцію в Україну).
Дозвіл на імміграцію в Україну надається органами Державної міграційної служби України. Ознайомитись з правила отримання такого дозволу можна на вебсайті міграційної служби.
Детальніше за посиланням: https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-
inozemcziv/oformlennya-dozvolu-na-immigracziyu.html

На який строк може бути виданий дозвіл на застосування праці іноземця?

 

Законодавство про зайнятість населення визначає строки, на які може бути видано дозвіл на застосування праці іноземця та особи без громадянства (далі – іноземці). Такі строки поділяються на два різновиди: загальні та спеціальні для окремих категорій іноземців.

Загальним строком є строк дії трудового договору іноземця, але не більше як на 1 рік. Для окремих категорій іноземців визначаються більші строки дії дозволів (інформація про них наводиться у матеріалах про такі категорії іноземців).

Слід зазначити, що роботодавець може зазначити у заяві про видачу дозволу менший строк, ніж 1 рік. Але не допускається регіональному центру зайнятості оформлення дозволу на менший строк, ніж зазначено у заяві.

Строк дії дозволу зазначається у наказі про його видачу та у дозволі. При цьому зазначаємо, що зразок бланка дозволу та його технічний опис затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29.07.2015 № 779, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.08.205 за № 992/27437 (набрав чинності 11.09.2015). У наказі також визначено, що бланки дозволів, видані до набрання ним чинності, є дійсними до закінчення строку їхньої дії. Невикористані бланки дозволів раніше затвердженого зразка є дійсними до остаточного використання.

Із вказаним наказом можна ознайомитись на вебсторінці Верховної Ради України.

Детальніше за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0992-15#Text

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

Які особливості застосування праці іноземців, які виконують роботи за гіг-контрактами?

 

Законом України “Про зайнятість населення” (далі – Закон про зайнятість) регулюються питання застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці) і визначаються особливості застосування праці окремих категорій іноземців.

З 14.08.2021 набрав чинності Закон України від 15.07.2021 № 1667-IX “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” (далі – Закон про цифрову економіку). Законом про цифрову економіку введено в правове поле поняття гіг-спеціаліста. Таким спеціалістом є фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем. Гіг-контрактом є цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а цей резидент зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для їх виконання/надання, а також соціальні гарантії. Гіг-контракт укладається у письмовій (електронній) формі. Особливості його укладення та інші питання, пов’язані з контрактом, винагородою, визначаються розділом V Закону про цифрову економіку.

Законом про цифрову економіку внесено зміни до низки законодавчих актів. Так, змінами, внесеними до Закону про зайнятість встановлено, що резидент Дія Сіті може отримувати роботи (послуги), які виконуються (надаються) іноземцями за гіг-контрактами, без отримання дозволу.

В той же час резидент Дія Сіті може добровільно отримати дозвіл на гіг-спеціаліста у порядку, визначеному Законом про зайнятість. У разі добровільного звернення щодо отримання дозволу на гіг-спеціаліста резидент Дія Сіті має права та обов’язки роботодавця, передбачені розділом VII Закону про зайнятість.

Гіг-спеціалістів віднесено до особливих категорій іноземців. Такі особливості, серед іншого, полягають у тому, що на цих іноземців не поширюються вимоги законодавства щодо обов’язкової виплати заробітної плати у розмірі не менш як 10 мінімальних заробітних плат. Також при отриманні документів для оформлення дозволу регіональний центр зайнятості самостійно отримує відомості про наявність у роботодавця статусу резидента Дія Сіті. Ще однією особливістю є те, що дозвіл видається на строк дії гіг-контракту (але не більше як на 3 роки).

Для отримання дозволу роботодавець подає до обласного центру зайнятості заяву (встановленого зразка) та відповідний комплект документів. Форма заяви затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 № 858 (із змінами). На поточний момент до цієї форми ще не внесені зміни щодо гіг-спеціалістів (відповідна постанова розробляється). У разі необхідності отримання дозволу роботодавець може звернутись до обласного центру зайнятості та подати заяву, форма якої розміщена на вебсторінці обласного центру зайнятості. https://kid.dcz.gov.ua/publikaciya/forma-zayavy-na-otrymannya-dozvolu-na-pracevlashtuvannya-gig-specialista

Детально з текстом Закону про цифрову економіку можна ознайомитись на вебсторінці Верховної Ради України: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1667-20#Text

Чи передбачена відповідальність за застосування праці іноземців без дозволів?

 

Законом України “Про зайнятість населення” встановлено, що роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці) на території України на підставі дозволів, що видаються регіональними центрами зайнятості.

Частиною 5 статті 53 вказаного Закону визначено, що у разі застосування роботодавцем праці іноземців на умовах трудового або іншого договору без дозволу на застосування праці іноземця стягується штраф за кожну особу у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення. Штрафна санкція у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати передбачена у разі застосування праці іноземця на інших умовах, ніж ті, що передбачені дозволом, або іншим роботодавцем.

Штрафні санкції уповноважені застосовувати органи Державної служби України з питань праці. З окремими питаннями застосування праці іноземців та відповідальністю за порушення в цій сфері є можливість ознайомитись на вебсторінці цієї служби.

Окрім того, звертаємо увагу, що передбачена адміністративна відповідальність іноземця та керівника роботодавця у разі застосування праці іноземця без дозволу.

Детальніше за посиланням: https://dsp.gov.ua/faq/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано